Poradenství
Spolupráce na přípravě a implementaci dokumentace systémů řízení jakosti a bezpečnosti potravin pro výrobce potravin, provozovatele společného stravování a maloobchodní provozy formou jednorázové nebo pravidelné aktivity.
Neustálé zvyšování úrovně jakosti a bezpečnosti vyráběných produktů.
Metodické vedení a konzultační podpora ve vybraných oblastech:
- Systém HACCP (analýzy nebezpečí, analýza rizik, postupu zavádění systému a vedení dokumentace).
- Správná výrobní a hygienická praxe (GMP/GHP).
- GFSI standardy (FSSC 22000, IFS, BRC).
- Řízení alergenů v potravinářských provozech s cílem minimalizovat nebezpečí křížové kontaminace (analýza rizik, preventivní opatření, značení stop alergenů).
- Potravinové podvody (posouzení zranitelnosti, analýza rizik a strategie zmírňování potravinových podvodů).
- Obrana potravin (analýza rizik, postupy ovládání záměrné kontaminace produktů).
- Plány analýz vzorků potravin/vody/ledu/stěrů na základě provedené analýzy rizik, legislativních požadavků a požadavků zákazníka.
- Sledovatelnost potravin.
- Platná a připravovaná legislativa ČR a EU.
- Označování potravin a kontrola správnosti etiket.
Externí manažer jakosti
- Možnost přenesení rutinních i specializovaných činností v oblasti tvorby, implementace, řízení a ověřování systému bezpečnosti potravin (GMP/GHP, HACCP/GFSI) na externího dodavatele v rozsahu požadovaném zákazníkem.
- Metodické vedení a konzultační podpora v oblasti zvyšování úrovně bezpečnosti potravin.
- Inspekce/audity hygienického stavu provozu, interní audity HACCP/GFSI dle plánu.
- Účast na auditech prováděných zákazníky, kontrolními orgány a certifikačními společnostmi.
- Realizace dodavatelských auditů.
- Školení pracovníků z hygienického minima, HACCP, řízení alergenů, obrany potravin, potravinových podvodů atd.