Falšování potravin
Falšování potravin a potravinové podvody
Složitá povaha globalizovaných potravinových řetězců, ekonomická motivace poskytovat levnější potraviny a získání ekonomického prospěchu oklamáním spotřebitele vede celosvětově k výskytu a nárůstu potravinových podvodů. Zjednodušeně se hovoří o falšování potravin, které ohrožuje jejich bezpečnost a může vést k ohrožení zdraví spotřebitelů.
Způsobů falšování potravin může být několik: ředění, náhrada určitých ingrediencí nebo části potravin, skrývání nízké kvality složek, zlepšování vlastností, nesprávné označení na obalu produktu, záměna, přídavek neznámých a nedeklarovaných ingrediencí, neschválené zpracování, padělání, zneužití známé značky atd.
Kritické komodity z hlediska četnosti jejich falšování představují především drahé a luxusní potraviny (například lihoviny, víno, káva, ryby, čokoláda, maso atd.) nebo potraviny prodávané ve velkém množství (masné a mléčné výrobky, tuky a oleje, ovocné šťávy, koření, zmrzliny a další.)
Při kontrolách dozorovými orgány jsou opakovaně odhalovány následující případy falšování potravin:
- nevyhovující obsah masa v masných výrobcích, druhová záměna
- nevyhovující obsah vitaminů/minerálních látek a dalších deklarovaných látek v doplňcích stravy
- přídavek nedeklarovaných látek do medu (sladidla, barviva, škrob.., nesprávně označený botanický původ)
- nesprávné označení vína (zeměpisný původ, přidaný cukr, přidaný syntetický glycerol, přidaná voda, sacharin)
- nevyhovující obsah vajec ve vaječných výrobcích
- nesprávné označení odrůdy u ovoce/zeleniny
- záměna odrůd brambor nebo prodej směsi, záměna raných a pozdních brambor
- lihoviny s nižším obsahem etanolu, přidanými sladidly