Mléko a mléčné výrobky

Způsoby falšování
ředění vodou či jinými látkami, přidávání dusíkatých sloučenin, míchání různých druhů mléka, nesprávné označení původu, vydávání kravského mléka za mléko jiných savců, přídavek sušeného mléka do syrového a pasterovaného mléka, přídavek syrovátky, přídavek rostlinných a jiných tuků.
Laboratorní metody ověřující kvalitu mléka a mléčných výrobků
- NMR profilový screening: detekce cizích sloučenin (přídavky cukru, dusíku apod.)
- Profil cukrů – rozpoznání nedeklarované složky (maltosa, maltodextriny, sukralosa).
- Screening integrity mléka a sušeného mléka, mléčného tuku
- Charakterizace zpracovatelských defektů, detekce detergentů
- Geografický původ mléka pomocí multi-isotopové analýzy
- Konfirmace živočišných druhů pomocí DNA (skot, ovce, kůň, koza, buvol).
- Ingredience používané v mléčných produktech – typ použitého ovoce, obsah ovocného podílu