Testování pravosti kávy Arabica pomocí 1H-NMR
V průběhu minulého roku ceny zelené kávy výrazně vzrostly, částečně v důsledku neúrody v klíčových pěstitelských oblastech. To zvyšuje motivaci k falšování, například v podobě přidávání levnější robusty do "100% arabiky". Laboratoře Eurofins pro testování potravin a krmiv nabízejí spolehlivý důkaz pravosti kávy Arabica pomocí NMR, s jehož pomocí lze jasně odhalit i malé příměsi Robusty.
Arabica (Coffea arabica) a robusta (Coffea canephora) jsou dva nejdůležitější komerční druhy kávy. Vzhledem k náročnějším podmínkám pěstování kávy Arabica ("horská káva") existuje mezi oběma odrůdami cenový rozdíl, a tím i možnost podvodu. Přidávání levnější robusty do 100% kávy arabica je nelegální falšování.
Pomocí markerové látky 16-O-methylkafestolu (16-OMC) lze jednoznačně určit, zda káva obsahuje podíl Robusty. 16-OMC se vyskytuje pouze v kávě Robusta, nikoliv v kávě Arabica. Káva deklarovaná jako 100% Arabika proto nesmí obsahovat 16-OMC. Jako akreditovanou metodu nabízíme stanovení 16-OMC pomocí 1H-NMR analýzy. Zjistitelný podíl Robusty ve směsi kávy je 1-2 %. Tuto metodu používají srovnatelným způsobem oficiální německé kontrolní laboratoře.
Akreditovaná laboratoř EUROFINS CZ nabízí:
- Měření parametrů v potravinách akreditovanými metodami
- Vyhodnocení k legislativním limitům
- Odběr a svoz vzorků do akreditované laboratoře
- Legislativní poradenství včetně posouzení shody označení dle platné legislativy
V případě zájmu o podrobné informace nebo o cenovou nabídku nás neváhejte kontaktovat.
info@eurofins.cz
+420 733 745 308
Eurofins. Světový leader v testování. 55 000 zaměstnanců. 900 laboratoří. 50 zemí.