Stanovení histaminu v produktech rybolovu
Histamin je biogenní amin, vznikající dekarboxilací aminokyseliny histidinu, který se přirozeně vyskytuje v lidském těle. Mezi jeho fyziologické funkce patří rozšíření krevních kapilár, kontrakce vláken hladké svaloviny a stimulace sekrece žaludečních šťáv. V nízkých koncentracích se přirozeně vyskytuje v řadě potravin, avšak jeho vyšší hladiny jsou známkou kažení a mohou vést k alimentárním otravám. Nejčastější otravy histaminem jsou způsobeny konzumací ryb a rybích produktů. Z tohoto důvodu je množství histaminu v produktech rybolovu regulováno Nařízením Komise (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny.
Akreditovaná laboratoř EUROFINS CZ nabízí:
- Měření parametrů v potravinách akreditovanými metodami
- Vyhodnocení k legislativním limitům
- Odběr a svoz vzorků do akreditované laboratoře
- Legislativní poradenství včetně posouzení shody označení dle platné legislativy
V případě zájmu o podrobné informace nebo o cenovou nabídku nás neváhejte kontaktovat.
info.cz@ftcee.eurofins.com
+420 733 745 308