JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Eurofins Czech >> Aktuality >> Ovoce a zelenina: masová produkce se bez pesticidů stále neobejde

Ovoce a zelenina: masová produkce se bez pesticidů stále neobejde

Sidebar Image

Pesticidy se v rámci pěstební činnosti plošně používají k ochraně plodin před napadením škůdci a zahrnují velmi širokou škálu látek s různými toxikologickými vlastnostmi. Proto je jejich používání striktně regulováno a maximální limitní hodnoty jejich reziduí v potravinách jsou pravidelně testovány a kontrolovány v akreditovaných laboratořích.

Spotřebitelé však čím dál častěji vyhledávají produkci, která je zcela bez obsahu reziduálních agrochemikálií nebo produkci, kdy tyto látky nebyly použité ani při pěstování.

Směrem k nízkoreziduální produkci

Navzdory tlaku veřejnosti však není možné ze dne na den používání agrochemikálií zcela vyloučit nebo významně omezit. Důsledkem by byl s velkou pravděpodobností nedostatek a zvyšování ceny dnes již relativně drahého ovoce a zeleniny. Obchodníci však postupně nastavují přísnější limitní hodnoty nad rámec legislativy, snižují počty pesticidů, které je možné při produkci využívat, rozšiřují seznamy zakázaných látek a směřují tak k nízkoreziduálním nebo bezreziduální produkci, která je dobrým předpokladem pro přechod do režimu ekologického zemědělství.

Jak omezit příjem pesticidů ve výživě

Je to zdánlivě jednoduché, a to dodržováním hygienických pravidel. Obecně platí, že omytí zeleniny i ovoce pitnou vodou před jejich konzumací napomáhá snížení povrchové kontaminace mikroorganismy a některými agrochemikáliemi. Tento krok však samozřejmě není absolutní a záleží na jednotlivých konkrétních pesticidech, které byly pro ošetření použity. Některé pesticidy se totiž používají pouze povrchově přímo na ovoce nebo zeleninu, jiné pronikají hlouběji a jejich rezidua proto můžeme najít i uvnitř. Některé látky používané k povrchovému ošetření mají lipofilní charakter a tudíž je při omývání účinnější používat horkou vodu. Samozřejmě s rozumem tak, aby nedošlo k poškození senzorických vlastností, přičemž ovoce a zeleninu je následně nutné opláchnout studenou pitnou vodou.

Rizika produkce v EU jsou minimální

Naštěstí současná pravidla, proces analýzy rizika, který uvedení každé nové látky předchází, a důkladné toxikologické studie zajišťují dostatečnou ochranu spotřebitelů. Produkce dostupná na trhu v ČR a celé EU nepředstavuje pro spotřebitele výrazné nebezpečí ani při dlouhodobé expozici reziduím pesticidů.

Akreditovaná laboratoř EUROFINS CZ nabízí:

  • Měření parametrů v potravinách akreditovanými metodami
  • Vyhodnocení k legislativním limitům
  • Odběr a svoz vzorků do akreditované laboratoře
  • Legislativní poradenství

V případě zájmu o další informace či poptávku nás kontaktujte.

info@eurofins.cz
+420 733 745 308