Falšování mléka a mléčných výrobků
Mléko a mléčné produkty patří mezi 10 nejrizikovějších potravin, které se falšují.
Nejčastější způsoby falšování jsou:
- Ředění vodou
- Přidávání dusíkatých sloučenin – melamin, dikyandiamid, proteinové hydrolázy
- Míchaní různých druhů mléka (nejběžněji dražší s levnějším druhem mléka)
- Nesprávné označení původu
Dle NMR profilového screeningu jsme v našich laboratořích schopni analyzovat přidané dusíkaté látky, profil cukrů, detekci cizího tuku v mléčném tuku nebo detekci zbytků dezinfekce po zpracování mléka.
Po krátké spolupráci a vytvoření databáze alespoň 10 českých výrobků, budeme pomocí
multi-isotopové analýzy schopni analyzovat kontrolu zeměpisného původu mléka, sýrů a másla. Ověření původu je vhodné například při deklaraci původu podle Nařízení KOMISE (EU) 2018/775, které stanovuje pravidla pro uvádění země původu nebo místa provenience primární složky potraviny.
Identifikací pomocí DNA analyzujeme také druhy různé mléka – mléko skotu, ovce, koně, kozy a buvola.
Akreditovaná laboratoř EUROFINS CZ nabízí:
- Měření parametrů v potravinách akreditovanými metodami
- Vyhodnocení k legislativním limitům
- Odběr a svoz vzorků do akreditované laboratoře
- Legislativní poradenství včetně posouzení shody označení dle platné legislativy
V případě zájmu o podrobné informace nebo o cenovou nabídku nás neváhejte kontaktovat.
info@eurofins.cz
+420 733 745 308
Eurofins. Světový leader v testování. 62 000 zaměstnanců. 900 laboratoří. 62 zemí.