EU stanovuje maximální limity niklu v potravinách
1. července 2025 vstoupí v EU poprvé v platnost maximální limity niklu v potravinách. Pozměňující nařízení k evropskému nařízení o kontaminujících látkách (EU) 2023/915 již bylo přijato jako konečný návrh D094932/03. Byl rovněž přijat konečný návrh nařízení pro odběr vzorků a analýzu niklu v potravinách (D095313/02), který má být začleněn do nařízení (EU) č. 333/2007.
Maximální limity pro nikl budou zavedeny v následujících skupinách výrobků:
- ořechy
- některé druhy zeleniny (kořenová, hlíznatá a cibulová zelenina, plodová zelenina; kapustovitá zelenina, listová zelenina, luštěniny, stonková zelenina)
- čerstvé bylinky
- mořské řasy
- luštěniny
- olejniny (slunečnicová semena, arašídy, sójové boby)
- obiloviny (maximální limity platné od 1. července 2026)
- kakao a čokoládové výrobky
- počáteční a pokračovací kojenecká výživa, potraviny pro zvláštní lékařské účely určené pro kojence a
- malé děti a počáteční kojenecká výživa pro malé děti
- ovocné šťávy, ovocné nektary a zeleninové šťávy
V laboratořích skupiny Eurofins nabízíme:
- Měření obsahu steviol-glykosidů
- Vyjádření obsahu steviol-glykosidů jako ekvivalentů steviolu
- Vyhodnocení obsahu steviol-glykosidů k legislativním limitům
Akreditovaná laboratoř EUROFINS CZ nabízí:
- Měření parametrů v potravinách akreditovanými metodami
- Vyhodnocení k legislativním limitům
- Odběr a svoz vzorků do akreditované laboratoře
- Legislativní poradenství včetně posouzení shody označení dle platné legislativy
V případě zájmu o podrobné informace nebo o cenovou nabídku nás neváhejte kontaktovat.
info.cz@ftcee.eurofins.com
+420 733 745 308