JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Eurofins Czech >> Aktuality >> Dusičnany a dusitany v potravinách

Dusičnany a dusitany v potravinách

Sidebar Image

Dusičnany a dusitany se přirozeně vyskytují ve vodě a několika druzích zeleniny jako důsledek koloběhu dusíku. Obsah těchto látek může být proměnlivý vlivem klimatických podmínek, podmínek pěstování, ale také druhu zeleniny. Nejvýznamnějším zdrojem dusičnanů z rostlinné stravy jsou například ředkvičky, salát, špenát, cukrová kukuřice, mrkev nebo celer, z ovoce jsou to jahody, banán nebo meloun. V potravinách živočišného původu lze dusičnany a dusitany nalézt v masných výrobcích, případně sýrech, kde působí jako konzervanty za účelem zamezení růstu bakterie Clostridium botulinum a pro zachování červené barvy masných výrobků. Reakcí dusitanů s aminokyselinami mohou vznikat nitrosaminy, které byly shledány jako karcinogenní sloučeniny. Dusičnany v rostlinných potravinách jsou regulovány Nařízením Komise (ES) č. 2023/915, povolený obsah dusičnanů a dusitanů jako aditivních látek je uveden v Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008.

V laboratořích skupiny Eurofins nabízíme:

  • Měření obsahu dusičnanů a dusitanů v ovoci a zelenině, ovocných šťávách
  • ve vodě
  • v mléčných a masných výrobcích
  • dětské výživě

Akreditovaná laboratoř EUROFINS CZ nabízí:

  • Měření parametrů v potravinách akreditovanými metodami
  • Vyhodnocení k legislativním limitům
  • Odběr a svoz vzorků do akreditované laboratoře
  • Legislativní poradenství včetně posouzení shody označení dle platné legislativy

V případě zájmu o podrobné informace nebo o cenovou nabídku nás neváhejte kontaktovat.

info.cz@ftcee.eurofins.com
+420 733 745 308