Dusičnany a dusitany v potravinách
Dusičnany a dusitany se přirozeně vyskytují ve vodě a několika druzích zeleniny jako důsledek koloběhu dusíku. Obsah těchto látek může být proměnlivý vlivem klimatických podmínek, podmínek pěstování, ale také druhu zeleniny. Nejvýznamnějším zdrojem dusičnanů z rostlinné stravy jsou například ředkvičky, salát, špenát, cukrová kukuřice, mrkev nebo celer, z ovoce jsou to jahody, banán nebo meloun. V potravinách živočišného původu lze dusičnany a dusitany nalézt v masných výrobcích, případně sýrech, kde působí jako konzervanty za účelem zamezení růstu bakterie Clostridium botulinum a pro zachování červené barvy masných výrobků. Reakcí dusitanů s aminokyselinami mohou vznikat nitrosaminy, které byly shledány jako karcinogenní sloučeniny. Dusičnany v rostlinných potravinách jsou regulovány Nařízením Komise (ES) č. 2023/915, povolený obsah dusičnanů a dusitanů jako aditivních látek je uveden v Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008.
V laboratořích skupiny Eurofins nabízíme:
- Měření obsahu dusičnanů a dusitanů v ovoci a zelenině, ovocných šťávách
- ve vodě
- v mléčných a masných výrobcích
- dětské výživě
Akreditovaná laboratoř EUROFINS CZ nabízí:
- Měření parametrů v potravinách akreditovanými metodami
- Vyhodnocení k legislativním limitům
- Odběr a svoz vzorků do akreditované laboratoře
- Legislativní poradenství včetně posouzení shody označení dle platné legislativy
V případě zájmu o podrobné informace nebo o cenovou nabídku nás neváhejte kontaktovat.
info.cz@ftcee.eurofins.com
+420 733 745 308