Autenticita pšenice špaldy/špaldové mouky
Pšenice špalda (Triticum aestivum ssp. spelta) je v současné době oblíbenou alternativou ke „klasické“ pšenici seté (Triticum aestivum ssp. aestivum). Je surovinou pro výrobu špaldové mouky, která je typická pro své oříškové aroma a obsahuje vyšší podíl minerálních látek a bílkovin.
Za pšenici špaldu lze považovat pouze odrůdy zveřejněné v evropské databázi nebo ve Státní odrůdové knize ČR. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se chystá zařadit kontrolu autenticity špaldy (a výrobků z ní) do svého plánu.
Laboratoř Eurofins nabízí analýzu autenticity špaldy. Využívá k tomu metodu PCR (Polymerázová řetězová reakce) a následně FLA (fragmentová analýza). Kromě toho je analyzován jednonukleotidový polymorfismus (SNP) rozlišující pšenici setou a pšenici špaldu pomocí genotypizačního testu KASP™ (LGC) a/nebo sekvenování DNA. Kalibrace systému také umožňuje kvantifikaci obou druhů ve vzorku (tzn. procentuální zastoupení pšenice špaldy a pšenice seté).
Akreditovaná laboratoř EUROFINS CZ nabízí:
- Měření parametrů v potravinách akreditovanými metodami
- Vyhodnocení k legislativním limitům
- Odběr a svoz vzorků do akreditované laboratoře
- Legislativní poradenství včetně posouzení shody označení dle platné legislativy
V případě zájmu o podrobné informace nebo o cenovou nabídku nás neváhejte kontaktovat.
info@eurofins.cz
+420 733 745 308