JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Eurofins Czech >> Aktuality >> Autenticita pšenice špaldy/špaldové mouky

Autenticita pšenice špaldy/špaldové mouky

Sidebar Image

Pšenice špalda (Triticum aestivum ssp. spelta) je v současné době oblíbenou alternativou ke „klasické“ pšenici seté  (Triticum aestivum ssp. aestivum). Je surovinou pro výrobu špaldové mouky, která je typická pro své oříškové aroma a obsahuje vyšší podíl minerálních látek a bílkovin.

Za pšenici špaldu lze považovat pouze odrůdy zveřejněné v evropské databázi nebo ve Státní odrůdové knize ČR. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se chystá zařadit kontrolu autenticity špaldy (a výrobků z ní) do svého plánu.

Laboratoř Eurofins nabízí analýzu autenticity špaldy. Využívá k tomu metodu PCR (Polymerázová řetězová reakce) a následně FLA (fragmentová analýza). Kromě toho je analyzován jednonukleotidový polymorfismus (SNP) rozlišující pšenici setou a pšenici špaldu pomocí genotypizačního testu KASP™ (LGC) a/nebo sekvenování DNA. Kalibrace systému také umožňuje kvantifikaci obou druhů ve vzorku (tzn. procentuální zastoupení pšenice špaldy a pšenice seté).

Akreditovaná laboratoř EUROFINS CZ nabízí:

  • Měření parametrů v potravinách akreditovanými metodami
  • Vyhodnocení k legislativním limitům
  • Odběr a svoz vzorků do akreditované laboratoře
  • Legislativní poradenství včetně posouzení shody označení dle platné legislativy

V případě zájmu o podrobné informace nebo o cenovou nabídku nás neváhejte kontaktovat.

 

info@eurofins.cz
+420 733 745 308