JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Eurofins Czech >> Aktuality >> Aspartam

Aspartam

Sidebar Image

Aspartam je umělé sladidlo široce používané v potravinářském průmyslu od 80. let 20. století, Vyskytuje se například v dietních nápojích, žvýkačkách, zmrzlině a mléčných výrobcích, jako jsou jogurty.

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která působí při Světové zdravotnické organizaci (WHO) označila toto sladidlo za „potenciálně rakovinotvornou“ látku. K tomu se vyjadřuje jiný expertní výbor WHO, který se zaměřuje na potravinářské přídatné látky (JECFA). Od roku 1981 JECFA uvádí, že aspartam je bezpečný, pokud jeho spotřeba nepřesáhne denní limit. Ten byl opětovně ustanoven na 40 miligramů na 1 kg tělesné hmotnosti pro zdravého dospělého člověka. Pro člověka o váze 60 kilogramů je toto množství mezi 12 a 36 plechovkami dietních limonád, číslo závisí na množství aspartamu v nápoji.

Akreditovaná laboratoř EUROFINS CZ nabízí:

  • Měření parametrů v potravinách akreditovanými metodami
  • Vyhodnocení k legislativním limitům
  • Odběr a svoz vzorků do akreditované laboratoře
  • Legislativní poradenství

V případě zájmu o podrobné informace nebo o cenovou nabídku nás neváhejte kontaktovat.

info@eurofins.cz
+420 733 745 308