Analýza furanů a methylfuranů
V březnu 2022 zveřejnila Evropská komise doporučení ke sledování přítomnosti furanů a alkylfuranů v potravinách, které obsahuje své doporučení (EU) 2022/495. Doporučuje se analýza furanu, 2- methylfuranu a 3-methylfuranu a případně dalších alkylfuranů v potravinách, zejména:
- Kávě,
- dětské výživě ve skleničkách, nádobách, tubách a sáčcích,
- polévce připravené k jídlu,
- bramborových lupíncích,
- ovocných šťávách,
- snídaňových cereáliích,
- sušenkách, krekrech a křupavém chlebu.
Podobně jako akrylamid je furan procesní kontaminant, který vzniká při výrobě a přípravě potravin během tepelného zpracování (sterilizace, pečení, zapékání atd.). Kyseliny a karotenoidy byly identifikovány jako možné prekurzory. Tvorba furanu je významná např. u pražené kávy, konzervovaných a zavařovaných potravin včetně dětské výživy, pečiva, obilovin a krekrů.
Vzhledem k vysoké těkavosti furanů a methylfuranů mohou jejich hladiny během zpracování opět klesat, proto jsou rozhodující podmínky zahřívání a zpracování.
Na základě studií na zvířatech se dospělo k závěru, že expozice spotřebitelů furanům a methylfuranům z potravin může vést k dlouhodobému poškození jater. V říjnu 2017 zveřejnil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vědecké stanovisko "Rizika pro veřejné zdraví související s přítomností furanu a methylfuranů v potravinách" jménem Evropské komise. Při tomto hodnocení bylo použito více než 17 000 analytických výsledků týkajících se furanu. V rámci tohoto sběru dat nebyly k dispozici žádné údaje o výskytu methylfuranů nebo jiných alkylfuranů. Z literatury je však známo, že poměr furanů a methylfuranů závisí na matrici potraviny a konkrétním methylovém analogu.
Zatímco dospělí jsou furanu nejvíce vystaveni z konzumace kávy, u kojenců hraje zásadní roli dětská výživa ve sklenicích. Obiloviny (výrobky) také přispívají k expozici různých věkových skupin furanu. Podle úřadu EFSA je však pro komplexnější posouzení zapotřebí více údajů.
Akreditovaná laboratoř EUROFINS CZ nabízí:
- Měření parametrů v potravinách akreditovanými metodami
- Vyhodnocení k legislativním limitům
- Odběr a svoz vzorků do akreditované laboratoře
- Legislativní poradenství včetně posouzení shody označení dle platné legislativy
V případě zájmu o podrobné informace nebo o cenovou nabídku nás neváhejte kontaktovat.
info@eurofins.cz
+420 733 745 308
Eurofins. Světový leader v testování. 55 000 zaměstnanců. 900 laboratoří. 50 zemí.