Analýza alternativních obalů pro ovoce a zeleninu
Stále více spotřebitelů si přeje alternativní způsoby balení ovoce a zeleniny, které nepoužívají plasty. Legislativa rozšířila právní základ pro tyto účely a nově upravuje deklarování tzv. potahů, aby se vytvořit větší transparentnost. Ovocné vosky a ovocné tuky používané k povrchové úpravě udržují nebalené ovoce a zeleninu déle čerstvé než neošetřené. Na stránkách Laboratoře Eurofins pro testování potravin a krmiv v Německu nyní nabízejí kvalitativní analýzu typických ovocných vosků a tuků používaných k povrchové úpravě.
V Evropské unii se používání nátěrových hmot řídí nařízením o přísadách. Nařízení (ES) č. 1333/2008. Přesně definuje, které druhy ovoce a zeleniny mohou být ošetřeny nátěry, jako je mikrokrystalický vosk (E905), šelak (E904) nebo včelí vosk (E901).
Společnost Eurofins rozšířila validaci své metody nanášení povlaků o dvě posledně zmíněné přísady:
- včelí vosk (E901)
- kandelilový vosk (E902)
- karnaubský vosk (E903)
- šelak (E904)
- mikrokrystalický vosk (E905)
- polyethylenové voskové oxidáty (E914)
- mono- a diglyceridy mastných kyselin (E471)
- estery sacharózy mastných kyselin (E473)
Kvalitativní metoda je založena na analýze GC-FID. Tato metoda je zajímavá pro potravinářské společnosti, které chtějí vědět:
- zda je jejich ovoce a zelenina voskovaná
- jaká přísada byla použita k ošetření jejich ovoce a zeleniny.
Akreditovaná laboratoř EUROFINS CZ nabízí:
- Měření parametrů v potravinách akreditovanými metodami
- Vyhodnocení k legislativním limitům
- Odběr a svoz vzorků do akreditované laboratoře
- Legislativní poradenství včetně posouzení shody označení dle platné legislativy
V případě zájmu o podrobné informace nebo o cenovou nabídku nás neváhejte kontaktovat.
info@eurofins.cz
+420 733 745 308
Eurofins. Světový leader v testování. 55 000 zaměstnanců. 900 laboratoří. 50 zemí.