Akrylamid: navrhované změny stávajících porovnávacích hodnot
Dle nařízení Komise (EU) 2017/2158, které stanovuje zmírňující opatření a porovnávací hodnoty pro přítomnost akrylamidu v potravinách, je nutné přezkoumání stávajících porovnávacích hodnot pro potraviny v něm uvedených. Toto přezkoumání má být hotovo do dubna 2021 a aktuálně bylo EK navrženo několik úprav, které mají snížit část nevyhovujících porovnávacích hodnot. Taktéž byly navržené porovnávací hodnoty u potravin, pro které doposud nebyly stanovené.
Akrylamid je chemický kontaminant přirozeně vznikající během tepelného procesování potravin (pečení, smažení, pražení,… ) s obsahem škrobu a aminokyselin (hlavně asparaginu). Vznik akrylamidu je známý jako Maillardova reakce. Během této reakce nevzniká jen akrylamid, ale i senzoricky atraktivní vlastnosti, jako je typické zhnědnutí a chuť.
Protože se jedná o prokazatelný karcinogen, je nutné, pokud nelze technologicky úplně zabránit vzniku akrylamidu v potravině, aby byly použity zmírňující opatření identifikující kroky při výrobě potravin náchylné k tvorbě akrylamidu. V důsledku toho jsou výrobci povinni stanovit činnosti k jeho snížení. Provozovatelé potravinářského podniku by měli dotčené potraviny pravidelně kontrolovat a analyzovat, zda zmírňující opatření, která aplikují, jsou dostatečná s ohledem na porovnávací hodnoty dané nařízením Komise (EU) 2017/2158.
Jelikož obsah akrylamidu bývá v analyzovaném vzorku velmi nízký, je důležité využít metody s nízkým LOQ. Tomuto požadavku vyhovuje metoda LC-MS/MS, díky které lze splnit limity kvantifikace dané legislativou.
Akreditovaná laboratoř EUROFINS CZ nabízí:
- Měření parametrů v potravinách akreditovanými metodami
- Vyhodnocení k legislativním limitům
- Odběr a svoz vzorků do akreditované laboratoře
- Legislativní poradenství
V případě zájmu o podrobné informace nebo o cenovou nabídku nás neváhejte kontaktovat.
info@eurofins.cz
+420 733 745 308