Český modrý mák: zápis do rejstříku chráněných zeměpisných označení
Prováděcím nařízením komise (EU) 2021/147 byl 2. února 2021 zapsán do rejstříku chráněných zeměpisných označení „Český modrý mák“. Označení se vztahuje na veškerý nahosemenný mák vyprodukovaný na území České republiky splňující veškeré požadavky a normy k potravinářskému využití.
Smyslem zápisu „Českého modrého máku“ mezi CHZO je možnost jej odlišit od máku technického, který se běžně pěstuje v západní Evropě pro farmaceutické účely. Tyto odrůdy mají však rozdílné senzorické vlastnosti a zároveň většinou vysoký obsah morfinových alkaloidů, díky kterému se nesmí využívat v potravinářství.
Požadavky na jakost máku setého (Papaver somiferum L.) jsou v České Republice dány vyhláškou 329/1997 Sb. Mezi nejčastější analýzy pro danou komoditu se v návaznosti na tuto vyhlášku řadí stanovení: příměsí a nečistot, těžkých kovů (Cd, As, Hg, Pb), vlhkosti a sumy morfinových alkaloidů, která nesmí překročit 25 mg/kg. Velmi časté jsou také pesticidové screeningy, kterými je možné detekovat nadlimitní koncentrace reziduí pesticidů.
Akreditovaná laboratoř EUROFINS CZ nabízí:
- Měření parametrů v potravinách akreditovanými metodami
- Vyhodnocení k legislativním limitům
- Odběr a svoz vzorků do akreditované laboratoře
- Legislativní poradenství
V případě zájmu o podrobné informace nebo o cenovou nabídku nás neváhejte kontaktovat.
info@eurofins.cz
+420 733 745 308